Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 50th anniversary

Αποτέλεσμα εικόνας για sgt pepper's lonely hearts club band

Σαν σήμερα, 50 χρόνια πριν, την 1η Ιουνίου το 1967, κυκλοφόρησε το μεγαλειώδες άλμπουμ των Beatles «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band». Με αφορμή αυτό, ας αναφερθούμε σε  50 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον δίσκο.

1. Ήταν το 8ο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος.

2. Ήταν το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.  Ήταν επίσης το πρώτο άλμπουμ των Beatles που είχε την ίδια λίστα τραγουδιών και για την έκδοση του Ηνωμένου Βασιλείου και για των ΗΠΑ. Επίσης διέφερε σε άλλες περιοχές (κυρίως στην Άπω Ανατολή), γιατί είχαν απαγορευτεί μερικά τραγούδια.

3. Έμεινε νούμερο ένα στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου για 27 εβδομάδες.

4. Πήρε στη μπάντα σχεδόν πέντε μήνες για να ολοκληρώσει το άλμπουμ.

5.  Ήταν μια θεματική ιδέα του Paul MCCartney, που σκέφτηκε σε μια πτήση από την Κένυα στο Λονδίνο τον Νοέμβρη του 1966.

6.  Πούλησε 250.000 αντίτυπα στις πρώτες επτά ημέρες.

7. Ο Jimi Hendrix αγαπούσε το ομώνυμο κομμάτι τόσο πολύ άνοιγε τις συναυλίες του με αυτό.

8. Στο άλμπουμ χώρεσαν τελικά 13 τραγούδια με χρονική διάρκεια 39 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα.

9. Ηχογραφήθηκε με ένα τετρακάναλο, στα Abbey Road Studios στο Λονδίνο.

10. Στο πρώτο track το μπάσο του Paul ηχογραφήθηκε εμβόλιμα (direct injection) στην κονσόλα μίξης. Ήταν η πρώτη φορά που οι Beatles είχαν χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή.

11. Το περιοδικό  Rolling Stone το κατέταξε νούμερο ένα στον κατάλογο «500 Καλύτερα Άλμπουμ όλων των εποχών».

12. Ο Ringo Starr είπε  χαριτολογώντας: «αυτό που θυμάμαι από το Sgt. Pepper's είναι ότι... έμαθα να παίζω σκάκι».

13. Δυο από τα καλύτερα κομμάτια του συγκροτήματος, το «Penny Lane» και το «Strawberry Fields Forever» γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν την ίδια περίοδο με τo Sgt. Pepper's αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στο συγκεκριμένο άλμπουμ.

14. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Abbey Road Studio και συγκεκριμένα στο studio 2. Εκτός από το studio 2, υπήρχε το μεγάλο studio 1 και παραδίπλα, μεσοτοιχία με το studio 2, υπήρχε το studio 3.  Ένα μικρό studio, το οποίο τις μέρες εκείνες (Μάιος - Ιούνιος '67) φιλοξενούσε τους Pink Floyd, που ηχογραφούσαν τότε το «See Emily Play».

15. Κέρδισε το βραβείο Grammy του 1968 στην κατηγορία του άλμπουμ της χρονιάς, του καλύτερου εξωφύλλου, της καλύτερης ηχογράφησης και των καλύτερων φωνητικών.

16. Οι στίχοι είναι γραμμένοι στο πίσω μέρος του δίσκου και ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό σε LP.

17. Ο παραγωγός των Beatles, George Martin είχε αναφέρει ότι το άλμπουμ των The Beach Boys, «Pet Sounds» είχε ασκήσει τόση επιρροή στον McCartney που: «χωρίς το Pet Sounds, το Sgt. Pepper's δεν θα συνέβαινε ποτέ».

18. Πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ οι Beatles πήγαν στο σπίτι της φίλης τους, Cass Elliot, τραγουδίστριας των The Mamas and the Papas με ένα αντίγραφο και το έπαιξαν στις έξι τα ξημερώματα με το volume στο τέρμα και με τα παράθυρα ανοιχτά. Οι γείτονες συνειδητοποίησαν ότι ακούν την νέα δουλειά του συγκροτήματος και κανένας δεν παραπονέθηκε!

19. Οι καλλιτέχνες Peter Blake και Jann Haworth σχεδίασαν το εξώφυλλο του άλμπουμ.

20. Το εσώφυλλο που περιέχει το δίσκο δημιουργήθηκε από την ολλανδική ομάδα με το όνομα «The Fool» και ήταν η πρώτη φορά που δεν ήταν ένα απλό λευκό εσώφυλλο.

21. Στο εξώφυλλο υπάρχουν 57 φωτογραφίες διάσημων και σημαντικών προσωπικοτήτων και 9 κέρινα ομοιώματα. Ο Χίτλερ και ο Χριστός είχαν προταθεί από τον Lennon, αλλά τελικά απορρίφθηκαν.

22. Αρχικά, ο Elvis θα εμφανιζόταν στο εξώφυλλο, αλλά ο McCartney ανέφερε πως ο Elvis ήταν πολύ σημαντικός και πολύ πιο πάνω από όλους για να συμπεριληφθεί.

23. Η Mae West στην αρχή αρνήθηκε να υπάρχει η φωτογραφία της στο εξώφυλλο, αλλά τελικά δέχτηκε όταν οι Beatles της έστειλαν ένα γράμμα ζητώντας την άδειά της.

24. Ο Harrison μόλις είχε επιστρέψει από την Ινδία που είχε ασπαστεί τη θρησκεία τους, γι αυτό και στο εξώφυλλο μπήκαν οι guru Mahavatar Babaji, Lahiri Mahasaya, Sri Yukteswar και Paramahansa Yogananda.

25. Στο ιστορικό εξώφυλλο, υπάρχει επίσης μια κούκλα, που ανήκει στην Jann Haworth και ο Blake της έβαλε μια μπλούζα των Rolling Stones, για να αποδείξει ότι η «αντιπαλότητα» μεταξύ Beatles και Stones ήταν δημιούργημα των δημοσιογράφων και μόνο.

26. Η κούκλα κρατάει ένα παιδικό αυτοκινητάκι στο αριστερό χέρι (με δυσκολία φαίνεται) και το έβαλε πριν τη φωτογράφιση ο βοηθός του Blake, Nigel Hartnup.

27. Και ο Stuart Sutcliffe, ο αρχικός μπασίστας του συγκροτήματος φαίνεται στο εξώφυλλο.

28. Ένα τρόπαιο που υπάρχει πάνω από το γράμμα L, ήταν ένα τρόπαιο που είχε κερδίσει ο John Lennon όταν ήταν παιδί.

29. Τοποθετημένη μπροστά και στο κέντρο του εξωφύλλου είναι μια κούκλα της Lakshmi, η ινδική θεά του πλούτου, της τύχης και της ευημερίας.

30. Υπάρχει επίσης μια ιαπωνική κούκλα Fukusuke που πιστεύεται ότι φέρνει τύχη.

31. Στο εξώφυλλο ο Paul και ο George φόρεσαν τα μετάλλια που τους είχε δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ το 1965. Ο John φόρεσε τα μετάλλια που δανείστηκε από την μητέρα του Pete Best, πρώην μέλους των Beatles.

32. Το δέρμα του τυμπάνου του εξωφύλλου πουλήθηκε το 2008 για 670.000 ευρώ.

33. Μια διαφήμιση των Kellogg’s Corn Flakes ενέπνευσε τον John Lennon για να γράψει τους στίχους του τραγουδιού «Good Morning Good Morning».

34. Ο τίτλος του τραγουδιού «Getting Better» προήλθε από μια συζήτηση του McCartney με τον βιογράφο των Beatles, Hunter Davies. Περπατούσαν μαζί στο Λονδίνο και ο Paul ανέφερε στον Hunter ότι ο καιρός γίνεται καλύτερος.

35. Μια ιστορία της εφημερίδας «The Daily Mirror» ενέπνευσε τον Paul McCartney για το τραγούδι «She’s Leaving Home». Η ιδέα του ήρθε όταν διάβασε μια ιστορία, που συνέβη 1967 (στα μέσα της ηχογράφησης του άλμπουμ) για ένα κορίτσι που ονομαζόταν Melanie Coe, η οποία είχε φύγει από το σπίτι της στα 17. Η Coe είχε συναντηθεί με τον  McCartney το 1963 - όταν την επέλεξε της ως νικήτρια σε ένα διαγωνισμό χορού.

36. Ο Paul McCartney έγραψε και τραγούδησε μαζί με τον John Lennon το «She’s Leaving Home». Ούτε ο George Harrison ούτε ο Ringo Starr συμμετείχαν. Κανένας από τους Beatles δεν παίζουν κάποιο όργανο για το τραγούδι αυτό.

37. Τους στίχους του τραγουδιού «Being for the Benefit of Mr. Kite!» εμπνεύστηκε ο  John Lennon από μια αφίσα του 1843 για το τσίρκο του Pablo Fanque, που αγόρασε από  ένα παλαιοπωλείο στο Sevenoaks, όπου είχαν πάει οι Beatles για να μαγνητοσκοπήσουν το promo βίντεο του «Strawberry Fields Forever».

38. Το BBC απαγόρευσε το «Being for the Benefit of Mr. Kite!», λόγω της φράσης «Henry the Horse», γιατί αυτό συνδέεται με αργκό όρους για την ηρωίνη.

39. Επίσης, το BBC αρχικά είχε απαγορεύσει και το «A Day in the Life», λόγω της φράσης «I’d love to turn you on»  υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να «ενθαρρύνει την ανεκτική στάση απέναντι στα ναρκωτικά».

40. Αν και φημολογούταν ότι το τραγούδι «Lucy in the Sky with Diamonds» αναφερόταν στο LSD, ο John επέμενε πως το είχε εμπνευστεί από μια ζωγραφιά του γιου του, Julian.

41. Ο McCartney έγραψε αρχικά την μουσική για το «When I'm 64» στα τέλη του 1950. Τους στίχους τους πρόσθεσε αργότερα αναφερόμενος στον πατέρα του.

42. Ο θόρυβος του πλήθους στην αρχή του τραγουδιού «With a Little Help from My Friends» είχαν ηχογραφηθεί από τον George Martin κατά την διάρκεια μιας συναυλίας των Beatles στο Hollywood Bowl.

43. Στο «Fixing a Hole» ο George Martin παίζει τσέμπαλο.

44. Επίσης, το «Fixing a Hole» δεν ηχογραφήθηκε στο Abbey Road Studio, αλλά στο Regent Sound Studio στο Λονδίνο.

45. Ο George Martin παίζει αρμόνιο στο τραγούδι «Being for the Benefit of Mr. Kite!».

46. Ο Harrison έγραψε το «Within You Without You» παίζοντας αρμόνιο στο Λονδίνο στο σπίτι του φίλου των Beatles, Klaus Voorman.

47. Στο τέλος του «Within You Without You» ακούγονται γέλια και ο George εξήγησε αργότερα πως: «μετά από όλο αυτό το ινδικό πράγμα θέλεις λίγη ανακούφιση».

48. Στο τραγούδι «A Day in the Life» υπάρχουν υψηλής συχνότητας τόνοι, τους οποίους δεν μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι, αλλά μπορούν να τους ακούσουν οι σκύλοι.

49. Ένα από τα τρία μεγάλα πιάνα που έπαιξε την τελική χορδή στο «A Day In The Life» άνηκε στον Daniel Barenboim, τον αργεντίνο πιανίστα και μαέστρο, ο οποίος έτυχε να ηχογραφεί στα Abbey Road Studios.


50. Μετά το τελευταίο κομμάτι του δίσκου ακούγεται μια αδιευκρίνιστη φράση, η οποία «πατήθηκε» στο τελευταίο (run-out) αυλάκι του δίσκου με τέτοιο τρόπο που να παίζει αέναα (ως λούπα) σε όλα τα χειροκίνητα πικάπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου