Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Η συναρπαστική ιστορία του παγωτού



 Η πιο δροσιστική και γλυκιά απόλαυση του καλοκαιριού, δεν είναι άλλη από το παγωτό! Αυτόν τον ακαταμάχητο πειρασμό, τον διεκδικούν πολλοί αλλά δεν έχει ακόμα επίσημα διαπιστωθεί ποιος είναι ο εφευρέτης του. Κι όμως, η ιστορία του παγωτού είναι τόσο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή.

 Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα. Οι αυτοκράτορες της Δυναστείας Τανγκ έτρωγαν ένα γλυκό που έμοιαζε πάρα πολύ με το σημερινό παγωτό. Παρασκευαζόταν από γάλα, αλεύρι και κάμφορα, μια ουσία που συλλέγεται από δέντρα. Η διαδικασία παραγωγής ήταν παρόμοια με αυτή που έφτιαχναν οι Ινδοί το kulfi, το λεγόμενο παραδοσιακό παγωτό των Ινδών.

 Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν χιόνι αναμεμειγμένο με μέλι και φρούτα. Ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ενθάρρυνε τους αρχαίους Έλληνες ασθενείς να τρώνε πάγο ανακατεμένο με μέλι και γάλα.

 Επιβεβαιωμένο είναι ότι και ο Μακεδόνας στρατηλάτης, Μέγας Αλέξανδρος, απολάμβανε μια πρώιμη μορφή παγωτού, φτιαγμένο χιόνι, μέλι και νέκταρ.

Ο αυτοκράτορας Νέρων της Ρώμης, λέγεται ότι έστελνε τους δούλους του στα βουνά για να φέρουν χιόνι και ζητούσε να το αναμείξουν με πολτό φρούτων και μέλι. Μάλιστα, αγαπούσε τόσο πολύ το παγωτό, που είχε βρει τρόπο να συντηρεί τον πάγο σε ειδικά διαμορφωμένους λάκκους.

 Υπάρχουν ιστορικές πηγές που αναφέρουν πως το παγωτό, φτιαγμένο από φρούτα και ζάχαρη, το γεύονταν και οι Φαραώ.

 Λέγεται ότι τη συνταγή του παγωτού στην Ευρώπη την έφερε ο Ενετός εξερευνητής, Μάρκο Πόλο, όταν γύρισε από την την Άπω Ανατολή, αν και το συγκεκριμένο γεγονός δεν αναφέρεται στα ημερολόγια του Ιταλού εξερευνητή.

  Όταν η Ιταλίδα αριστοκράτισσα, Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β΄, το 1533,
έφερε στη Γαλλία ένα επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, το οποίο έμοιαζε με το σημερινό παγωτό.

 Στις αρχές του 1600, ο σεφ του βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας, του πρόσφερε ένα παγωμένο γλύκισμα, που τον εντυπωσίασε τόσο πολύ και ζήτησε από τον σεφ να κρατήσει μυστική την συνταγή!

 Περίπου το 1686 ο Φραντσέσκο Προκόπιο άνοιξε στο Παρίσι, ένα κατάστημα, όπου έφτιαχνε και πουλούσε παγωτό, το «Il Procope». Το μαγαζί επισκέπτονταν πολλές προσωπικότητες, όπως ο Βίκτορ Ουγκό, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ακόμα και ο Ναπολέων.

 Στην Αμερική, η πρώτη αναφορά που έγινε στο παγωτό ήταν το 1744 σε ένα γράμμα ενός καλεσμένου του κυβερνήτη του Μέριλαντ. Το 1790, λέγεται ότι ο Τζορτζ Ουάσιγκτον δαπάνησε περίπου 200 δολάρια για παγωτό! Επίσης το 1813, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του προέδρου Μάντισον, η γυναίκα του σέρβιρε παγωτό φράουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου