Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Χρώμα, επανάσταση και βίαιες νότες

 Αποτέλεσμα εικόνας για punk wallpapers


Το κίνημα της punk χαρακτηριζόταν από την αντίδραση και την πρόκληση.  Εξέφραζε την νεανική οργή, την αμφισβήτηση στο κατεστημένο, την αποστροφή ενάντια στον συντηρητισμό και την αντίθεση στις προκαταλήψεις. Ήταν η κραυγή μιας γενιάς ενάντια στην αδικία που βίωναν οι νέοι. Τα τραγούδια ήταν αναρχικά, απορριπτικά, γεμάτα ένταση, βία και κυνισμό.

Σχετική εικόνα
The Stooges
Αποτέλεσμα εικόνας για Ramones
Ramones
 Το punk ξεκίνησε την δεκαετία του 60 στην Νέα Υόρκη.  Από τα πρώτα συγκροτήματα υπήρξαν οι MC5, The Stooges με τον Piggy Pop, New York Dolls, Ramones. Στα μέσα της δεκαετίας του 70 η punk εμφανίστηκε και στην Αγγλία όταν ο διάσημος μάνατζερ Malcolm McLaren δημιούργησε τους Sex Pistols, οι οποίοι εντυπωσίασαν το κοινό με τη διαφορετικότητά τους και σύντομα έπαιζαν σε εναλλακτικά στέκια όπως το S.E.X. και το 100 Club. Αξιοσημείωτη ήταν η συναυλία τους στον Τάμεση πάνω σε ένα καράβι την ημέρα της γιορτής της βασίλισσας. Ακολούθησαν κι άλλα συγκροτήματα με πιο γνωστά τους Clash  και τους Crass. Ένα άλλο σημαντικό συγκρότημα ήταν οι Exploited που δημιούργησαν το σύνθημα “punks not dead” από τον ομότιτλο δίσκο τους.
Σχετική εικόνα
 Εκείνη την εποχή στη Μεγάλη Βρετανία επικρατούσε η φτώχεια και η ανεργία. Οι νέοι ένιωθαν την αδικία και τη βία της εξουσίας. Έτσι στην punk μουσική βρήκαν τρόπο να εκφραστούν και να ξεσπάσουν και γρήγορα μετατράπηκε σε ριζοσπαστικό κίνημα αντι-τέχνης, όπως ο φουτουρισμός και ο ντανταϊσμός που στην εποχή τους εξέφραζαν την αντίθεση στον κλασικισμό. Αυτό που χαρακτήριζε τους punks ήταν η αντίδραση, η αντισυμβατικότητα, η εναντίωση στον καπιταλισμό και ο αντικομφορμισμός. Επίσης, υιοθέτησαν την νοοτροπία "do it yourself" στην οποία δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποιο όργανο για να παίξεις μουσική, απλά να εκφράζεσαι όπως σ΄αρέσει. Όλα αυτά φαίνονταν και από το εκκεντρικό και ιδιαίτερο ντύσιμό τους. Τα μαλλιά τους ήταν σηκωμένα και βαμμένα σε διάφορα χρώματα. Μεταποιούσαν τα  ρούχα τους με παραμάνες, τρουκς, καρφιά, κονκάρδες και στάμπες. Επίσης χρησιμοποιούσαν προκλητικά σύμβολα, όπως για παράδειγμα, σβάστικες, ανάποδους σταυρούς, ακόμα και στην περίπτωση των New York Dolls που έδειξαν το σφυροδρέπανο την εποχή που το να είσαι κομμουνιστής στην Αμερική ήταν χειρότερο από το να είσαι δολοφόνος.
Αποτέλεσμα εικόνας για Panx Romana
 Το κίνημα της punk αναπτύχθηκε και στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 80 με κυριότερα συγκροτήματα τους Αδιέξοδο, Γενιά του Χάους, Stress, Panx Romana. Τα συγκροτήματα αυτά και άλλα νεότερα, έπαιζαν μαζί μουσική σε συναυλίες σε επαρχιακές πόλεις και στην πρωτεύουσα.

 Το punk υπήρξε μια επανάσταση ενάντια, όχι μόνο στην μουσική, αλλά και στην κοινωνία. Κατόρθωσε να καταλύσει τον συντηρητισμό και να χαράξει την δική της ιστορία στην ροκ.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Η συναρπαστική ιστορία του παγωτού



 Η πιο δροσιστική και γλυκιά απόλαυση του καλοκαιριού, δεν είναι άλλη από το παγωτό! Αυτόν τον ακαταμάχητο πειρασμό, τον διεκδικούν πολλοί αλλά δεν έχει ακόμα επίσημα διαπιστωθεί ποιος είναι ο εφευρέτης του. Κι όμως, η ιστορία του παγωτού είναι τόσο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή.

 Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα. Οι αυτοκράτορες της Δυναστείας Τανγκ έτρωγαν ένα γλυκό που έμοιαζε πάρα πολύ με το σημερινό παγωτό. Παρασκευαζόταν από γάλα, αλεύρι και κάμφορα, μια ουσία που συλλέγεται από δέντρα. Η διαδικασία παραγωγής ήταν παρόμοια με αυτή που έφτιαχναν οι Ινδοί το kulfi, το λεγόμενο παραδοσιακό παγωτό των Ινδών.

 Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν χιόνι αναμεμειγμένο με μέλι και φρούτα. Ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ενθάρρυνε τους αρχαίους Έλληνες ασθενείς να τρώνε πάγο ανακατεμένο με μέλι και γάλα.

 Επιβεβαιωμένο είναι ότι και ο Μακεδόνας στρατηλάτης, Μέγας Αλέξανδρος, απολάμβανε μια πρώιμη μορφή παγωτού, φτιαγμένο χιόνι, μέλι και νέκταρ.

Ο αυτοκράτορας Νέρων της Ρώμης, λέγεται ότι έστελνε τους δούλους του στα βουνά για να φέρουν χιόνι και ζητούσε να το αναμείξουν με πολτό φρούτων και μέλι. Μάλιστα, αγαπούσε τόσο πολύ το παγωτό, που είχε βρει τρόπο να συντηρεί τον πάγο σε ειδικά διαμορφωμένους λάκκους.

 Υπάρχουν ιστορικές πηγές που αναφέρουν πως το παγωτό, φτιαγμένο από φρούτα και ζάχαρη, το γεύονταν και οι Φαραώ.

 Λέγεται ότι τη συνταγή του παγωτού στην Ευρώπη την έφερε ο Ενετός εξερευνητής, Μάρκο Πόλο, όταν γύρισε από την την Άπω Ανατολή, αν και το συγκεκριμένο γεγονός δεν αναφέρεται στα ημερολόγια του Ιταλού εξερευνητή.

  Όταν η Ιταλίδα αριστοκράτισσα, Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β΄, το 1533,
έφερε στη Γαλλία ένα επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, το οποίο έμοιαζε με το σημερινό παγωτό.

 Στις αρχές του 1600, ο σεφ του βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας, του πρόσφερε ένα παγωμένο γλύκισμα, που τον εντυπωσίασε τόσο πολύ και ζήτησε από τον σεφ να κρατήσει μυστική την συνταγή!

 Περίπου το 1686 ο Φραντσέσκο Προκόπιο άνοιξε στο Παρίσι, ένα κατάστημα, όπου έφτιαχνε και πουλούσε παγωτό, το «Il Procope». Το μαγαζί επισκέπτονταν πολλές προσωπικότητες, όπως ο Βίκτορ Ουγκό, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ακόμα και ο Ναπολέων.

 Στην Αμερική, η πρώτη αναφορά που έγινε στο παγωτό ήταν το 1744 σε ένα γράμμα ενός καλεσμένου του κυβερνήτη του Μέριλαντ. Το 1790, λέγεται ότι ο Τζορτζ Ουάσιγκτον δαπάνησε περίπου 200 δολάρια για παγωτό! Επίσης το 1813, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του προέδρου Μάντισον, η γυναίκα του σέρβιρε παγωτό φράουλα.